Yıpranmış Saçlar

Yıpranmış SaçlarSaç; beynimizi içinde saklayan kafatasını, dışardan gelen tehlikelere karşı en az hasarla kurtulması için esnekliği sağlayan uzantılarıdır. Saç, tırnakta da bulunan keratin denilen protein yapıdan oluşur. Saçlar dış görünümün neredeyse yarısı gibi önemli bir parçasını temsil eder. İnsan saçları iyi gözüktüğünde kendisini daha iyi hisseder.

Uzmanlar saç sağlığında bir eksiklik olduğunda beslenme eksikliğinin araştırılması gerektiğini ve kan tetkiklerinin yapılması gerektiğini savunur. Demek ki her şeyde olduğu gibi saç sağlığı için de iyi ve dengeli beslenmek gerekir. İnsanlar saçlarıyla çok daha çekici, karizmatik ve daha güzel görünmeyi başarabilirler. Hatta saçlar tıpkı giyim gibi insanların sosyal ve ekonomik konumları Hakkı’nda ipucu verir. Güzel ve bakımlı saçlar, özgüven ve mutluluk sebebidir. Zaman Zaman saçlarınız dökülebilir. Bu durum yaş ilerledikçe daha da artar. Saç dökülmesinin birçok nedeni olabilir; hormonal bozukluklar, vitamin eksiklikleri, beslenme bozuklukları, demir eksikliği anemisi, ilaçlar, stres gibi. Bu durumda bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Saça uygulanan bazı kimyasallar; boya, röfleli, Perma gibi kimyasallar yanında hava kirliliği, su, rüzgâr, güneş gibi bazı çevresel faktörlerin saçı yıpratıcı etkisi vardır. Bu etkileri en aza indirgemek için, saçı yıkadıktan sonra biraz vakit ayırmalı ve uygun ürünlerle bakım yaparak maruz kalınan etkileri en aza indirgenebiliriz. Saç kremleri dengeleyici nemlendirici rolündedir. Fakat az kimyasal içerenler tercih edilmeli, saçta çok uzun süre bekletilmemelidir. Saçların yüksek ısıyla kurutulması, çok sıcak ya da çok soğuk suyla yıkanması, aşırı jöle ve saç spreyi kullanılması, sık sık saç boyamak, çok Güneş’te kalmak saçı yıpratır. Gelişen ve küreselleşen dünyada kimyaysak ürün kullanımının oldukça arttığı günümüzde bu kimyasallar sağlığımızı ciddi boyutta tehdit etmektedir.

Peki, saçın yıpranması Nasıl önlenir? Öncelikle sağlık açısından saç bakımını mümkün olduğunca kimyasal ürünlerle yapmamalıyız. Bitkisel tercihler yapmalıyız. Bitkisel ürünleri alırken de Sağlık ve Tarım Bakanlığı onaylı olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca evde hazırlayacağınız çok basit tariflerle de saç bakım tedaviler yapabilirsiniz. Saç düzleştiriciler her ne kadar kullanışlı bir alet olsa da fazla kullanıldığında saça zarar verir. Zamanla saç kurur ve matlaşır. Kırılmış saçlar saçın parlamasını ve uzamasını engeller. Kesilmeyen kırıklar Zaman’la saçı güçsüzleştirir ve matlaşır. Hep aynı şampuanı kullanmak saçı yorar. Saçları çok sıkı bağlamak da saça zarar verir. Deniz’den ya da havuzdan çıkınca saçı mutlaka tatlı suyla yıkamak gerekir. Saçı havluyla kuruturken fazla örselemesen kurutmalısınız. Tüm bunlara dikkat edildiği takdirde saçlar daha az yıpranacak daha uzun ömürlü olacaktır.